Bør du optimere efter stavefejl?

Mange staver godt, en del staver knap så godt, og vi kan alle lave trykfejl, når vi søger på nettet.

For at få dem, der ikke kan stave, lokket ind på hjemmesiden, vælger nogle at oprette sider, hvor de indarbejder de mest almindelige stave/trykfejl. Giver det mening?

Ikke umiddelbart. Søgemaskinerne bliver bedre og bedre til at rette folks stavefejl og straffe sider med stavefejl med en dårlig placering.

Som udgangspunkt bør man derfor altid bestræbe sig på at skrive så korrekt som muligt. I nogle tilfælde kan det dog være relevant at tage hensyn til stavefejl.

  1. Får stavefejlen meget trafik?
  2. Er de sider, der kommer frem, meget forskellige fra de korrekte sider?
  3. Er det nemt at lave indhold, som legitimt tager fat i stavefejlen?

Hvis du kan svare ja til dette, giver det mening at optimere efter stavefejlen.

Eksempel: I USA hedder Downs syndrom “Down Syndrome” (uden s), men det er der mange amerikanere, som ikke er klar over.

På NoahsDad.com, hvor Rick Smith skriver om sin lille søn, der har Downs(!) syndrom, ville det være upassende at optimere på “Down’s Syndrome” eller “Downs Syndrome”, fordi det ville betyde et stort tab af troværdighed overfor den primære målgruppe.

De forkerte stavemåder får mindre trafik end den rigtige, men nok til at det er irriterende. Det skyldes bl.a., at man i England (og Danmark) staver syndromet med s. Google behandler da også de to termer nogenlunde ligeligt.

I det her tilfælde kan det anbefales, at Rick bruger lidt krudt på at forklare læserne, at det hedder Down og ikke Down’s (eller Downs). Altså opretter en side, der inddrager begge søgeord.

Eksemplet er fra Dan Shures artikel Seventeen Ways To Improve Your Blog – Case Study.