I lang tid kiggede Google på hjemmesidens navn og de søgninger, der blev lavet, og hjemmesiden blev rangeret højere, hvis domænenavnet matchede søgningen (såkaldt “præcis match domæner” eller “delvist match domæner”).
Disse domæner havde det rigtig godt meget længe, men nu er det slut. Deres styrke er reduceret markant. MozCast konkluderer, at kun 2.5% til 3% af de domæner, der kommer til syne i top 10 er præcis match domæner. I gamle dage, altså for få år siden, var det 7-14%.
Det viser, at Google er blevet betragtelig mere sofistikeret, når det gælder om at aflæse, hvilken relevans forskellige nøgleord har for en hjemmeside. Den udvikling fortæller Rand Fishkin om i denne udgave af Whiteboard Friday.

Han bruger bl.a. RealSimple.com som eksempel på en hjemmeside, der klarer sig fortrinligt, når folk bruger søgeord inden for emnet rengøringsmidler. Det er som om Google har vurderet, at når folk søger efter rengøringsmidler, så ender de altid med at besøge RealSimple.com, “så lad os dog finde den relevante underside til dem”. Det er ikke sikkert, at undersiden er relevant, men Google fortæller under alle omstændigheder brugeren, at RealSimple.com er et godt bud, når man leder efter rengøringsmidler.
Det har selvsagt ikke noget med domænenavnet at gøre. Google drager sammenhængen mellem søgeord og domæne på baggrund af flere forskellige input. Måske har Google bemærket, at mange mennesker søger på “brown soap real simple”, fordi brandet er slået igennem. Eller google kan se, at mange af de mennesker, der snakker om rengøringsmidler på nettet, linker til Real Simple. Google har selvfølgelig også adgang til data om, hvor folk ender, når de søger via Chrome eller Android: “Hmm… denne person søgte efter rengøringsmidler. Vi sendte ham ikke til Real Simple, men han endte der alligevel. Det må vi lige få kigget lidt på.”
Hvad betyder det for seo-folk? Jo, det betyder, at vi, ligesom klassiske marketingfolk, skal arbejde på at opbygge brandassociationen. Det betyder i praksis, at en webshop, der sælger sofapuder sagtens kan hedde fjermedmer.dk eller noget andet kækt, hvor vi tidligere ville have anbefalet sofapuder.dk. Det betyder ydermere, at vi skal fokusere vores kunders sider, så de ikke overlapper for meget. Det betyder også, at vi bør skrive om flere nøgleord om et emne, i stedet for kun at udvælge dem der konverterer.
Det sidste er lidt frustrerende, for vi kan ikke alle være indholdsfabrikker. Men virkeligheden er altså, at de store nye “media brand builders” dominerer søgeresultaterne.