Hvor unikt skal det være?

Ikke noget magisk tal
Ind imellem kan man høre seo-folk udtale, at det er ok, hvis indholdet er 17, 33 eller 41% duplikeret. Rand Fishkin afliver nu denne myte eftertrykkeligt – der er ikke noget magisk tal. Algoritmerne er mere sofistikerede og indbefatter et væld af faktorer. Når en artikel eksempelvis figurerer på flere forskellige sites, skulle man tro, at den originale artikel rangerer højest, men sådan er det ikke. Google tager f.eks. også hensyn til antallet af kommentarer og domænets autoritet. Et debatindlæg på 180grader kan således få større værdi end det samme debatindlæg, dér hvor det oprindeligt blev udgivet.

I denne sin seneste lektion behandler Rand Fishkin emnet duplikeret vs. unikt indhold – eller hvor unikt skal indholdet på din hjemmeside være for at klare sig godt på Google?

Undgå ens sider
Søgemaskinerne forsøger at luge ud i duplikeret indhold, og siden Panda-opdateringen i 2011 risikerer artikler, der er ens, at blive sorteret fra i søgeresultaterne. Der er forskel på, om det er flere mediehuse, der helt legitimt udgiver den samme artikel, eller om du har den samme artikel liggende flere gange på din side. Det sidste er meget dumt, fordi duplikeret indhold på dele af dit site kan skade hele dit site. Derfor skal du gøre en af følgende ting, hvis du har ens sider:

  • Du kan lave en robot.txt-fil, hvor du beder søgerobotterne om kun at indeksere den ene side.
  • Du kan rel=canonical siderne hen til den primære side.
  • Du kan også vælge at den slet ikke skal indekseres ved hjælp af “disallow meta noindex” eller via Google Webmaster Tools.
  • Hvis du flytter eller ombygger dit site, skal du ikke slette de gamle sider, men lave en 301 redirect, så læserne kommer det rigtige sted hen og de gamle sider ikke skader rangeringen af de nye.

Hvornår er duplikeret indhold ok?
Ved indhold forstås brødtekst, overskrifter, billeder osv. på selve siden. Indholdet i sidebaren eller i footeren, reklamer og navigation osv. tæller ikke med, hverken på godt eller ondt.

Intern duplikation – dvs. når du lader indhold gå igen på flere af dine egne sider – behøver ikke være et problem, hvis det er diskret, eller der er en mening med det. F.eks. har mange sider, der endnu ikke er responsive, én version af hjemmesiden til mobiltelefoner og én til skrivebordet. Tilsvarende bliver man næppe heller straffet for, at det sidste afsnit på en side er identisk med andre sider, f.eks. hvis du har 7 unikke sider om 7 forskellige produkter, og den sidste paragraf handler om generelle forhold. Men overvej alligevel om ikke det sidste afsnit burde have sin egen side, som du så bare linkede til.

Mange seo-skribenter er panisk angste for at bruge indhold fra andre kilder – de tror ikke, søgerobotterne ved, at det er ok at citere. Men det ved de godt, ifølge Rand Fishkin. Du kan sagtens citere en anden blogger, et online leksikon eller en MSM-artikel, eller lægge en video fra You Tube på dit site – når blot du tilføjer dine egne tanker om emnet.

Din artikel skal have unik værdi
En artikel, der bare omformulerer en anden artikels pointer, har ikke unik værdi. Teknisk er indholdet unikt, men søgerobotterne belønner dig kun, hvis du har bragt noget nyt på banen. En bruger, der leder efter et hotel i Nordjylland, er højst sandsynligt også interesseret i at vide noget om seværdigheder i Nordjylland – det kan være det nye.

Du kan også gøre indholdet unikt ved at tilføje billeder, du selv har taget, infographics, der præsenterer pointerne på en illustrativ måde, videoer…

Rand Fishkin tegner og fortæller - neden under videon kan du se en transkriberet version, og nu har jge taget nogle af pointerne og behandlet dem - på dansk med danske eksempler. Det må da være unikt nok?
Rand Fishkin tegner og fortæller – nedenunder videoen på Seomoz kan du læse en transkriberet version. Og nu har DL Net taget nogle af pointerne og behandlet dem – på dansk med danske eksempler. Det må da være unikt nok?