Responsive Web Design er det nye store dyr i åbenbaringen. Begrebet er opfundet af webdesigner Ethan Marcotte, som har ladet sig inspirere af tankerne bag “responsive design” i arkitekturen, hvor rum og materialer tilpasser sig deres omgivelser. Fænomenet kaldes derfor også adaptive design.
Med responsive design forstås, at indholdet på en hjemmeside skifter størrelse afhængig af dit browservindue – dvs. du kan se den samme hjemmeside fra både en smartphone og skærmen på dit skrivebord.
Udviklingen er naturligvis et svar på den kendsgerning, at salget af PC’er er gået i stå til fordel for tablets (også kaldet tavlecomputere). I 2013 vil salget af tablets formentlig overgå 100 millioner. Allerede i dag er flertallet af mobilabonnenter i USA smartphone-ejere.
Alle disse mange nye skærme betyder vækst for online marketing branchen, så tak for det. Udgiverne kan nøjes med at designe og vedligeholde ét site, og brugerne får en god oplevelse, uanset hvor de er.
Alle er glade – også app-udviklerne. Men ifølge Pew Research Center, foretrækker 60% of tablet brugerne at læse nyheder online frem for som downloadede publikationer. Apps bør derfor betragtes som et supplement til et mobilt website.
Rent teknisk bruger et responsive web design såkaldte “media queries” til at finde ud af hvilken skærmopløsning, det bliver serveret på. Fleksible billeder og flydende gitre tilpasser sig herefter skærmen. I stedet for at definere absolutte størrelser på sidens forskellige elementer (pixels), angives hvad de skal fylde i forhold til hinanden (procent). Man kan definere at nogle elementer, f.eks. store reklamebannere øverst på en side, skal skjules, hvis browservinduet er mindre end 768 pixels (størrelsen på en iPad). Eller at to kolonner tekst skal vises i forlængelse af hinanden i stedet for ved siden af hinanden, hvis skærmen er 480 pixels (størrelsen på en iPhone).

1 kommentar
Der er lukket for kommentarer.